Ερωτήσεις και απαντήσεις

Αν θέλετε να κάνετε ένα γενικό έλεγχο (check up), θα πρέπει να είστε νηστικοί για 8 περίπου ώρες και το προηγούμενο βράδυ να δειπνήσετε ελαφρά (αποφύγετε λιπαρά όπως, αλλαντικά, κασέρι, τυρί ή κρέας, καθώς και τα αλκοολούχα ποτά). Την ημέρα της αιμοληψίας, αποφύγετε το κάπνισμα, τη χρήση τσίχλας και φάρμακα που τυχόν παίρνετε.

Εξαρτάται από τις εξετάσεις που θέλετε να κάνετε. Αν πρόκειται για γενικές εξετάσεις αίματος (check up), πρέπει να είστε νηστικοί για 8 ώρες, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να γίνει η αιμοληψία το πρωί. Για έλεγχο θυρεοειδούς και ορμονών, η αιμοληψία μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ώρα της ημέρας

Αν θέλετε να κάνετε σπερμοδιάγραμμα, θα πρέπει να προηγηθούν 3-4 εικοσιτετράωρα αποχής από σεξουαλική επαφή. Συλλέγετε ολόκληρη την ποσότητα του σπέρματος σε αποστειρωμένο δοχείο και το μεταφέρεται στο Ιατρείο το αργότερο σε 30 λεπτά από την στιγμή της λήψης. Η εξέταση γίνεται κατόπιν ραντεβού. Για καλλιέργειες σπέρματος, πλύνετε τα χέρια και την περιοχή εξωτερικά με σαπούνι και χλιαρό νερό. Ξεπλυθείτε σχολαστικά και σκουπιστείτε ελαφρά. Τέλος, απαγορεύεται η λήψη αντιβιοτικών και αλκοολούχων ποτών πριν από την εξέταση.

 

Ναι μπορείτε να πιείτε ως ένα ποτήρι νερό. Το νερό δεν επηρεάζει καμία εξέταση

Πολλές εξετάσεις επηρεάζονται από τη λήψη φαρμάκων, γι’ αυτό συνιστάται να τα πάρετε μετά την αιμοληψία. Αν παίρνετε σίδηρο ή Β12, θα πρέπει να διακόψετε τουλάχιστον 5 ημέρες πριν την εξέταση.

Η γενική ούρων, καλό είναι, να γίνεται με τα πρώτα πρωινά ούρα. Η συλλογή των ούρων γίνεται με έναν ουροσυλλέκτη, αφού έχουμε πλυθεί στην περιοχή. Θα πρέπει να φέρουμε τα ούρα στο ιατρείο σε χρόνο μικρότερο από 1 ώρα. Αν υπάρξει τυχόν καθυστέρηση στη μεταφορά, καλό θα είναι, να τοποθετηθούν σε ψυγείο